8 Ocak 2017 Pazar

KÖSEDERE

    Karaburun İlçesi'nin en büyük köylerinden biridir. Eski adı Ağalarseki'dir. Denize uzak bir yerleşim yerine sahiptir. İskele olarak Kaynarpınar iskelesi kullanılır. Boyabağı, Aşağı boyabağı ve içmekıyısı koylarında yerleşim vardır. Şu anda tarımın çok fazla kullanılmadığı Ovacık yaylası 1970'li yıllardan önce köy nüfusunun yarısından fazlasının yaz aylarında göçtüğü, 1000 dekar tarım arazisi olan bir yerdir.
     Hurma zeytin yörenin özgün bir ürünüdür. Ekolojik şartlarda dalında tatlılaşan bir sofralık zeytindir. Bazı kaynaklara göre Hurma zeytin sadece Karaburun Yarımadası'nda yetişmektedir. Lezzeti diğer zeytinlere göre çok farklıdır. Kösedere mutfağı çok çeşitlidir.
      Çullama, Zıngata, Bazına, Cizlembe, Kabak çiçeği dolması, Çiğ sarma, Etli sıra, Pirinçli mantar böreği, Öküz köftesi, Peynirli pide, Katmer, Puf böreği, Körmen köftesi, Fırın böreği bu çeşitlerden bazılarıdır.
      Peynir çeşitlerinden Kopanisti, tatlılardan Sündürme (höşmerim), Damat tatlısı, Oklavadan Sıyırma ve ev baklavası yörenin en beğenilen yiyecekleridir.
      Köy çevresinde yöre halkının yemek ve çay olarak yararlandığı birçok ot ve maki türü vardır. Bunlar arasında Gelincik, Turp otu, Hardal, Radika, Arapsaçı, Sarmaşık, Isırgan otu, Ebegümeci Semizotu, Tarhana otu, Deniz börülcesi ve Kapari sayılabilir.
      Itırlı bitkilerden Kekik, Geyik elması, Adaçayı, Defne, Mersin ve Yaban çileği bölgede yaygındır.
      Aynı zamanda Hayat Sevince Güzel dizisinin bir bölümü  Kösedere Köyünde çekilmiştir.



Kösedere Köy Kahvesi ve Çay Bahçesi 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder